کتاب های زیادی هستن که به صورت آزاد ترجمه (یا تألیف) شدن و به صورت رایگان منتشر (منظورم در سطح اینترنت هست) من هروقت به یکی از این کتابها بر میخوردم اون رو برای خودم بوکمارک میکردم که بعداً برم سراغش و بخونم.
چندوقت پیش کتاب جدیدی رو دیدم که اون هم به همین صورت ترجمه و منتشر شده بود؛ این شد که با خودم گفتم بهتره علاوه بر بوکمارک کردن این کتابها اونها رو یکجا لیست کنم و در اختیار دیگران قرار بدم.
حاصل اون ایده شده این مطلبی که میبینید؛ قاعدتاً همه کتابهایی که اینجا لیست کردم رو خودم نخوندم اما سعی کردم یک معرفی کوتاه و خلاصه قبل از لینک دادن به کتاب بنویسم که دید بهتری پیدا کنید.
این لیست کامل نیست و اگر شما کتاب دیگهای رو میشناسید خیلی ممنون میشم که توی کامنتها از وجودش مطلعم کنید 🙂
کتاب لینوکس و زندگی
جادی توی توضیحات این کتاب نوشته:
این کتاب سعی می کنه دیدی جامع در مورد لینوکس به شما بده. منظور از دید جامع، حفظ شدن همه دستورات و یاد گرفتن همه سوییچ ها نیست. منظور من از دید جامع، نگاهی فلسفی به ماجرا است تا خودتون بتونین گلیم خودتون رو از آب بیرون بکشین. لینوکس بر اساس یک فلسفه ساخته شده که می تونه کل زندگی آدمها رو تحت الشعاع قرار بده؛ فلسفه آزادی.
در این دنیا هر کس میتونه با سرچ کردن و خوندن راه خودش رو پیدا کنه و هر عضو خوبی از جامعه تمام تلاشش رو می کنه تا با نوشتن و جواب دادن ، راه رو به بقیه نشون بده تا دیگری به جای تلاش برای پیدا کردن مسیری که بقیه رفتن، پا جای پای اونها بذاره، سریعا به جایی که اونها هستن برسه و به جای اختراع دوباره چرخ، تلاشش رو روی کشف راههای جدید متمرکز کنه، این کتاب تلاشی است در همین راستا.
کتاب فرگشت ۱۰۱
در ابتدای این کتاب توضیح داده شده:
اینجا میپرسیم: فرگشت چیست و چگونه کار میکند؟ و مبانیِ الگوها و سازوکارهای فرگشت را تبیین میکنیم.
این کتاب شش فصل مختلف دارد و هنوز در حال تکمیل شدن است.
حتماً بخوانید: لیست وبلاگ های شخصی
کتاب تمرکز
این کتاب که به صورت گروهی و توسط ۱۴ نفر ترجمه شده یکی از نوشتههای آقای لئو بابوتا صاحب وبلاگ معروف عادات یک ذن است.
نویسنده در مقدمه نوشته است:
در دل این کتاب ساده، کلید بسیاری از کشمکشهایی که این روزها با آن سروکله میزنیم، ازجمله بالا بردن کارایی و دستیابی به اهداف، تا سلامتی و تناسباندام در مقابل فست فودها و بیتحرکی، تا پیدا کردن راه ساده زندگی کردن و آرامش در میان این همه هیاهو و جنجال، وجود دارد.
شما میتونید این کتاب رو با دو فرمت مختلف هم از سایت دانلود کنید.
کتاب صفر تا یک
صفر تا یک کتاب پیتر تیل کارآفرین و سرمایه گذار موفق است ( PayPal را در سال ۱۹۹۸ بنیانگذاری و رهبری کرد و در سال ۲۰۰۲ سهام آن را عرضه عمومی کرد. در سال ۲۰۰۴ اولین سرمایهگذاری خارجی فیسبوک را انجام داد. او همچنین از اولین سرمایهگذاران لینکدین (linked-in) و یلپ (Yelp) و بسیاری استارتاپهای موفق است.) که توسط علی بهزادیان نژاد ترجمه و آنلاین در اختیار عموم قرار گرفته است.
در این کتاب پیتر تیل مفهوم «فناوری» و «جهانیسازی» را توضیح میدهد. درباره «رقابت» و «انحصار» صحبت میکند و تأثیر آنها را بر روی شرکتهای نوپا (یا استارتاپ) بیان میکند و برای حضور در دنیای متشنج و پرتلاطم کسب و کار راهنماییهای سودمندی را بیان میکند.
کتاب فقط برای تفریح
این معروفترین کتابی هست که جادی ترجمهاش کرده. من خودم نسخه پیدیدافش رو خوندم. این کتاب که نوشته نوشته لینوس توروالدز خالق لینوکس و دیوید دیاموند است؛ داستان یک انقلاب اتفاقی رو روایت میکنه. البته این بین درمورد فلسفه زندگی و خیلی موضوعات دیگهای هم صحبت میشه.
شما میتونید این کتاب رو هم با فرمتهای مختلفی دانلود کنید و آفلاین بخونید.
و یا اینکه اگر موفق شدید نسخه سانسور شدهاش رو که چاپ شده بخرید و مطالعه کنید.
حتماً بخوانید: لیست دوره ها و مینی دوره های جادی
کتاب اسنوکرش
این بار جادی به ترجمه کتاب اسنوکرش نوشته نیل استفنسون رفته.
جادی درمورد این کتاب مینویسه:
این کتاب در تاریخ کتاب های آیندهنگر جایگاه ویژهای داره. مفاهیم خیلی زیادی رو به درستی پیشبینی کرده (مثلا اصطلاح متاورس، آواتار و .. همه از ابداعات این کتاب هستن) و همزمان ژانر پست سایبرپانک اون، جذابیت های خاصی به داستان داده. در این ژانر، دنیای «های تک، لو لایف» یا همون زندگی سطح پایین در جهانی پر از تکنولوژی با قهرمانی ترکیب می شه که سعی در حل مشکلات داره. مشکلاتی ناشی از به تباهی رفتن جهان.
کتاب راهنمای گمشده دوچرخه در زندگی
این کتاب رو جادی خودش تألیف کرده. و به نظر من یک جور دایرهالمعارف دوچرخه سواری هست.
خودش درمورد کتاب مینویسه:
موقعی که دوچرخه سواری رو شروع کردم کلی سوال داشتم و نیاز به کلی اطلاعات داشتم. اونها رو با سرچ و تجربه جمع کردم. سه دوچرخه خریدم تا بالاخره رسیدم به چیزی که برام مناسبه و اطلاعات اشتباهی از آدم ها گرفتم که بعدا آدم های دیگه مجبور شدن کلی وقت بذارن تا اصلاحش کنن. در واقع من یک راهنمای گمشده دوچرخه در زندگی کم داشتم. این کتاب اون کتابه!
کتاب واقعی شدن
این کتاب هم یکی دیگر از ترجمههای علی بهزادیان نژاد است. این کتاب که توسط مؤسسان شرکت Basecamp (که خود بنیانگذار یکی از کسب و کارهای موفق در وباند) نوشته شده است.
علی بهزادیان در ابتدای این کتاب آورده:
مطالعه این کتاب را به همه کسانی که میخواهند صاحب کسب و کار خود باشند و یا به قول امروزیها استارتاپ خود را راه بیاندازند توصیه میکنم.
البته مطالب این کتاب فقط برای کسب و کارهای وبی نیست و توصیههای آن را میتوان برای بسیاری کسب و کارهای دیگر هم استفاده کرد. بنابراین اگر برنامهنویس موبایل هستید، باز هم این توصیهها به دردتان میخورد.
کتاب یک دست صدا ندارد
این کتاب توسط Brian Fitzpatrick و Ben Collins-Sussman (توسعهدهندگان اصلی نرمافزار کنترل نسخۀ سابورژن و از مهندسین ارشد روزهای اول شرکت گوگل) نوشته شده است و با زیر عنوان راهنمایی برای کار گروهی بهتر منتشر شده است.
این کتاب توسط روژین بابایان و صبا جمالیان ترجمه شده است. در ابتدای سایت برای توضیح آمده است: ( هرچند بهترین راه برای فهمیدن دربارهی کتاب ویدیوی جادی هست که همین پایین گذاشتمش)
با بیش از بیست سال سابقه در مهندسی نرمافزار و رهبری تیمهای کوچک و بزرگ، Brian Fitzpatrick و Ben Collins-Sussman دانش و تجربهای منحصر به فرد در راستای موفقیت کار گروهی به دست آوردهاند. آنها در عمل به این نتیجه رسیدهاند که مهارتهای انسانی افراد در همکاری با یکدیگر به اندازه تواناییهای فنی در موفقیت یک محصول نقش دارند. آن دو، تجربه ارزشمند خود را در قالب یک کتاب سرگرم کننده ولی بسیار آموزنده تحت عنوان Debugging Teams با دیگران به اشتراک گذاشتند. این کتاب به سرعت جای خود را بین مهندسین پیدا کرد و رهبران و مدیران زیادی آموزههای این کتاب را به کار گرفته و به اعضای تیمشان پیشنهاد دادند
این کتاب با رضایت کامل و اجازه نویسندگان کتاب ترجمه و به صورت رایگان در اختیار دیگران قرار گرفته است.
متاسفانه مثل بقیه کتابهای این لیست شما نمیتوانید این کتاب رو به صورت آنلاین مطالعه کنید؛ اما امکان دانلود آن برای شما فراهم است.
جادی توی این ویدیو کتاب رو معرفی و نقد کرده؛ بنظرم دیدنش واقعاً یک دید خوبی از کتاب بهتون میده:
* شما میتونید نسخه پیدیاف کتاب رو از اینجا و نسخه ایپاب رو هم از اینجا به صورت مستقیم دانلود کنید. هرچند پیشنهاد میدم که از طریق لینک بالا کتاب رو دانلود کنید؛ چون مترجم اون راه رو انتخاب کرده. ( من این دوتا لینک رو در واقع برای دسترسی شما به نسخه ایپاب گذاشتم. )
کتاب دانشنامه قاعدگی
گویاترین توضیح برای این کتاب زیر عنوان کتاب هست:
راهنمای خودمانی پریود برای دختران
مثل جادی پیشنهاد میکنم چه بچهای در اطرافتون هست که به این کتاب نیاز داره و چه بچهای نیست، این کتاب رو دانلود کنید و بهش نگاهی بندازید؛ احتمالاً بدردتون خواهد خورد… ( جادی اینجا معرفیش کرده: کتابی برای کودکان: دانشنامه قاعدگی )
این کتاب در فرمت پیدیاف و با حجم ۹.۱ مگابایت با کلیک روی دکمه زیر دانلود میشه.
کتاب جاوااسکریپت شیوا
عنوان کتاب بنظرم گویاست؛ کتاب دربارهی جاوااسکریپت، برنامهنویسی و شگفتیهای دنیای دیجیتال است. این نسخهای هم که در دسترس هست ویراست سوم هست گویا 🙂
کتاب آموزش زبان برنامهنویسی پایتون
سعید درویشی -مولف کتاب- برای توضیح مینویسه:
این کتاب تلاشی است برای آموزش زبان برنامهنویسی پایتون (Python) بر پایه پیادهسازی استاندارد آن (CPython)، به شکلی کامل و ساده که بتواند هر دو شاخه از پایتون (نسخههای ۳x و ۲x) را البته با محوریت نسخه ۳x (به خصوص از درس هفدهم به بعد) پوشش دهد و همچنین برای افرادی که تاکنون سابقه برنامهنویسی نداشتهاند نیز کاربردی و مفید باشد. یادگیری پایتون نیازی به پیشزمینه برنامهنویسی ندارد و تنها پیشنیاز آن علاقه خوانندگان به فن برنامهنویسی است.
کتاب تفکر پایتونی:
توضیح
کد تمیز:
توضیح
یادگیری پیکربندی با CSS:
توضیح
یادگیری اصولی جاوا اسکریپت:
توضیح
سایر:
سایر کتاب های آزاد که به صورت مستقل یا در قالب کتاب آنلاین منتشر نشده بودند رو هم این پایین میذارم. این کتاب ها رو سایتهای مختلف اینترنتی، ناشرها، نهادها و یا افراد مستقل منتشر کردند و اکثراً در قالب پیدیاف برای دانلود دردسترس هستند.
مجموعه نغمه یخ و آتش:
توضیح
حتماً بخوانید: لیست بهترین فیلمهایی که دیدهام
کتـاب رَ ِپچـر:
توضیح
ناشرها:
بعضی از ناشرها هم توی سایت خودشون یک صفحه درست کردند که کتاب های آزاد رو اونجا قرار میدن؛ اینجا دیگه اون کتابها رو دوباره تک تک معرفی نمیکنم و لینک میدم به صفحه همون سایت.
نشر نوگام:
این انتشارت یک صفحه توی سایت خودش داره که تعداد قابل توجهی از کتابها رو به صورت رایگان برای دانلود در اختیار مخاطبان قرار داده.
این کتاب های آزاد از عنوانهای معروف نیستند اما بد نیست به اونها یک نگاهی بندازید، مخصوصاً اینکه نسخه صوتی اونها رو هم در اختیارتون میذاره.
اتاق بازرگانی تهران:
اتاق بازرگانی تهران توی یک اقدام خیلی جالب اومده تعداد قابل توجهی کتاب رو به صورت آزاد ترجمه/ تألیف و منتشر کرده. این کتابها اکثراً در قالب پیدیاف از لینک زیر قابل دانلود هستند:
سایتها:
بعضی از سایتهای اینترنتی هم تعدادی کتاب رو به صورت آزاد منتشر کردند. من هم برای کاملتر کردن این مطلب کتاب های آزاد اونها رو هم به لیست اضافه کردم.
دیدار:
توضیح
ممنون میشم اگر کتاب دیگهای میشناسید که به این صورت ترجمه و منتشر شده همین پایین توی کامنتها بهم بگید؛ یا اینکه بهم ایمیل بزنید و معرفیش کنید.
و البته، خوشحال میشم این مطلب رو (مثل بقیه مطالب) با دوستاتون به اشتراک بگذارید.
15 دیدگاه روشن لیست کتاب های آزاد (و رایگان) فارسی
بسیار عالییی خسته نباشید?
خیلی ممنون ؛)
سلامت باشید و سربلند ?
بسیار عالی خیلی ممنون و خسته نباشید?
تشکر مجدد 🙂
(فکر کنم دوبار نظر نوشتید )
ممنونم از شما ?
سلام
مرسی بابت معرفی کتاب ها.
این کتاب هم من جدیدا منتشر کردم دوست داشتی اضافه کن 🙂
https://github.com/Hossein52Hz/The-Art-Of-Readable-Code-Persian
سلام حسین جان.
ایول ✌ خسته نباشی.
حتماً به لیست اضافهش میکنم. ??
سلام محمد مهدی عزیز
کتاب امکان از علی سخاوتی هم به رایگان توسط خودش در وبلاگش گذاشته شده (فکر کنم اصلا چاپ نشده و فقط پی دی اف هست).
https://b2n.ir/520109
اگر مناسب دیدی میتونی به فهرستت اضافه کنی.
چه لیست خوبی خیلی ممنون 🙂
خوشحالم که نظرت رو جلب کرده 🙂
مرسی از مطالب درجه یکت؛ خوشحالم که با خودت و وبلاگت آشنا شدم؛ لطفا ادامه بده.
سلام ??♂️
خیلی خوشحالم که مطالب برات جالب و کارآمد بوده :) حتماً سعی میکنم ادامه بدم ?
مرسی خیلی خوب بود
خواهش میکنم رسول جان. ?
ممنونم. این پست مفید ترین پستی بود که دو سه ماه اخیر بهش برخوردم 🙂 دم شما گرم
سلام محمدرضا جان. ?
خوشحالم که پست نظرت رو جلب کرده 🙂
خوشحالتر میشم، حالا که فکر میکنی انقدر مفید بوده با بقیه به اشتراک بگذاریش ✌